V. Vagale. Vērtēšana e-mācību vidē MOODLE

Site: Profesionālajā izglītībā iesaistīto vispārizglītojošo mācību priekšmetu pedagogu kompetences paaugstināšana
Course: DatZT003 : MOODLE visiem projekta dalībniekiem : E-mācību kursa veidošana un lietošana MOODLE vidē
Book: V. Vagale. Vērtēšana e-mācību vidē MOODLE
Printed by: Guest user
Date: Wednesday, 24 April 2024, 4:16 PM

Description

Aprakstītas kursa aktivitāšu vērtēšanas iespējas.

Titullapa

ESF + ES + IEGULDĪJUMS TAVĀ NĀKOTNĒ logo_LU

logo_Projekts


Vija Vagale


Vērtēšana e-mācību vidē MOODLE




Materiāls izstrādāts
ESF Darbības programmas 2007. - 2013.gadam „Cilvēkresursi un nodarbinātība”
prioritātes 1.2. „Izglītība un prasmes”
pasākuma 1.2.1.„Profesionālās izglītības un vispārējo prasmju attīstība”
aktivitātes 1.2.1.2. „Vispārējo zināšanu un prasmju uzlabošana”
apakšaktivitātes 1.2.1.1.2. „Profesionālajā izglītībā iesaistīto pedagogu
kompetences paaugstināšana”
Latvijas Universitātes realizētā projekta
„Profesionālajā izglītībā iesaistīto vispārizglītojošo mācību priekšmetu pedagogu
kompetences paaugstināšana”
(Vienošanās Nr.2009/0274/1DP/1.2.1.1.2/09/IPIA/VIAA/003,
LU reģistrācijas Nr.ESS2009/88) īstenošanai.





Rīga, 2010.

Radošās komūnas licence
Šis darbs ir licencēts ar Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported licenci.


Ievads

E-studiju vides izmantošana mācību procesā palīdz daudz kvalitatīvāk organizēt apmācības procesu un atvieglo apmācāmā vērtēšanu. Sistēma MOODLE ļauj vērtēt gan manuāli,kad skolotājs pats ievada attiecīgo atzīmi, gan arī automātiski, kad vērtējumu ierakstapati sistēma, pēc kādas aktivitātes izvērtēšanas (piem., testēšanas, forumu ziņojuma novērtēšanas). MOODLE ļauj definēt arī savu vērtēšanas sistēmu, norādot gan vērtējamos uzdevumus, gan vērtēšanas skalas, gan apkopojot rezultātus arformulu palīdzību.

Katrā kursā tiek organizēta sava vērtējumu grāmata. Tā ir paredzēta administrātoriem un skolotājiem, un ir aprīkota ar darbarīkiem, lai vērtētāji varētu mainīt veidus, kādos tiek aprēķināti, apkopoti un parādīti vērtējumi.

1. Režīma „Vērtējumi” saskarne

Ieejot attiecīgajā kursā, vērtēšanu veic skolotājs/pasniedzējs (Teacher) kursa administrēšanas blokā (loga kreisajā stabiņā) izvēloties sadaļu „Vērtējumi” (Grades) (skat. 1. att.). Šo režīmu sauc arī par „Vērtējumu grāmatu” vai „Elektronisko žurnālu”.

1-1

1. att. Kursu administrēšanas bloks

Vērtējumu grāmatā galvenie jēdzieni ir vērtējumu kategorija, kura sastāv no vērtējumu vienībām, vērtējumu kategorijas apkopojuma un pašiem vērtējumiem.

Vērtējumu kategorijas paredzētas vērtējumu vienību grupēšanai pēc kādas noteiktas pazīmes (piem., kontroldarbi, mājasdarbi). Par vērtējumu vienībām var kalpot visas MOODLE aktivitātes, kurās ir paredzēta vērtēšana (piem., uzdevumi, testi, forumi), kā arī cita veida darbības, kurām piešķirts vērtējums (piem., auditorijā nodarbības laikā iegūtās atzīmes). Vērtējumi var būt punktu, atzīmju vai teksta veidā.

Pirmo reizi ieejot vērtējumu režīmā, automātiski tiek atvērts tukšs logs „Vērtētāja atskaite” (Grader report). Lai organizētu kursa vērtēšanu, jāsaplāno vērtēšanas kategoriju struktūra, šajās kategorijās jāpievieno vērtējumu vienības (aktivitātes, kuras tiks novērtētas). Var arī darboties pretēji, vispirms izveidot aktivitātes, tad saplānot vērtējumu struktūru un vēlāk šīs aktivitātes ielikt attiecīgajās kategorijās. Pašu vērtēšanu var organizēt manuāli vai importējot vērtējumus no CSV vai XML faila.

„Vērtētāja atskaites” piemērs ar visiem vērtēšanā izmantotajiem terminiem parādīts 2. attēlā.

Vērtētāja atskaiti veido tabula, kur kolonnās tiek attēlotas vērtējumu vienības, vērtējumu kategoriju apkopojumi un kursa kopējais vērtējums. Tabulas rindiņās ir attēloti kursa klausītāji ar atbilstošajiem vērtējumiem.

Poga „Ieslēgt rediģēšanu” (Turn editing on), kura atrodas loga labajā pusē augšā, pārslēdz vērtētāja atskaiti labošanas režīmā un dod iespēju veikt atzīmju ievadu. Šī poga vēlāk tiek nomainīta uz „Izslēgt rediģēšanu” (Turn editing off), kura attiecīgi izslēdz iespēju ievadīt vērtējumus.

Loga kreisajā pusē augšā atrodas izvēlne „Izvēlieties darbību” (Choose an action ...), kurā ir četras grupas:

  1. Skatīt – atver vērtējumu atskaites – vērtētāja, lietotāja vai kopsavilkuma režīmā;
  2. Importēt no – dod iespēju importēt vērtējumus no faila CSV vai XML formāta;
  3. Eksportēt uz – eksportē vērtējumus XLS, OpenDocument rēķintabulas, TXT, XML formātu;
  4. Rediģēt – dod iespēju rediģēt vērtētāja atskaites kategorijas, vienības, skalas, burtu un kursa vērtējumu iestatījumus.

1-2

2. att. Kursa vērtējumu grāmatas vērtētāja atskaites režīms

2. Jaunas vērtējumu kategorijas pievienošana

Lai organizētu kursa vērtējumu struktūru, sadaļā „Vērtējumi” „Vērtētāja atskaite” kreisajā augšējā daļā „Izvēlieties darbību” (Choose an action ...) izvēlas „Kategorijas un vienības” (Categories and items) (skat. 3. att.).

Vērtēšanas kategorijas izveide tukšajā vērtējumu grāmatā

3. att. Vērtēšanas kategorijas izveide tukšajā vērtējumu grāmatā

Tālāk nospiež pogu „Pievienot kategoriju” (Add category), lai esošajai vērtētāja atskaitei pievienotu jaunu kategoriju. Vērtējumu struktūras plānošanu vēlams sākt no augstāk stāvošās kategorijas uz leju (skat. 4. att.).

Kategorijas pievienošana

4. att. Kategorijas pievienošana

Veidojot jaunu vērtējumu kategoriju, kursa parametru grupā „Vērtējumu kategorija” laukā „Kategorijas nosaukums” (Category name) obligāti jāieraksta unikāls kategorijas nosaukums, piemēram „Mājasdarbi”. Visiem laukiem, kuru nosaukumā ir zvaigznīte, jābūt obligāti aizpildītiem. Nākamajā laukā „Apkopošana” (Aggregation), tiek norādīts vērtējumu apkopošanas veids kategorijas ietvaros (skat. 5. att.). Šajā piemērā lauka „Apkopošana” vērtība paliek pēc noklusējuma.

Kategorijas parametri

5. att. Kategorijas parametri

Parametru grupā „Mani atskaišu iestatījumi” laukā „Apkopojuma skats” (Aggregation view) var norādīt kādā veidā tiks rādīta vērtējumu grāmata: „Pilns skatījums” (Full view), „Tikai apkopojumi” (Aggregates only) vai „Tikai vērtējumi” (Grades only). Pēc noklusējuma ir ielikts „Pilns skatījums”. Kad vērtējumu kategorijas parametri norādīti, tos obligāti apstiprina ar pogu „Saglabāt izmaiņas” (Save changes) (skat. 6. att.).

Jaunas kategorijas saglabāšana

6. att. Jaunas kategorijas saglabāšana

Rezultātā iegūst vērtējumu struktūru ar vērtējumu kategoriju „Mājasdarbi”.

Atgriezties atpakaļ „Vērtētāja atskaitē” var izvēloties kreisajā augšējā stūrī „Izvēlēties darbību” (Choose an action) „Vērtētāja atskaite” (Grader Report) vai loga kreisajā pusē augšā navigācijas ceļā noklikšķinot uz „Vērtējumi” (Grades) (skat. 7. att.).

Veidi kā pārslēgties uz vērtētāja atskaiti

7. att. Veidi kā pārslēgties uz vērtētāja atskaiti

3. Vērtējumu kategoriju un vienību labošana

Izveidotās vērtējumu kategorijas un vienības ir iespējams jebkurā brīdī labot, dzēst, pārvietot, paslēpt vai parādīt. Režīmā „Rediģēt kategorijas un vienības” (Edit categories and items) (izvēlas loga kreisajā pusē augšā „Izvēlēties darbību” (Choose an action )) darbojas tādas pašas rediģēšanas piktogrammas kā citur MOODLE sistēmā (skat.8. att.).

Kategoriju un vienību labošana

8. att. Kategoriju un vienību labošana

Pārvietojot elementus , vispirms izvēlas pārvietošanas piktogrammu (bultiņa uz augšu uz leju), tad parādās „kastītes”, kuras norāda pozīciju, uz kurieni var pārvietot attiecīgo elementu. Noklikšķinot vajadzīgajā pozīcijā („kastītē”), izvēlētais elements tiek pārvietots uz turieni. Aktivitātes pārvietošanas piemērs redzams 10. attēlā.

Dzēšot vērtējumu kategoriju , tajā esošās vērtējumu vienības un apakškategorijas tiks iekļautas augstāk esošajā kategorijā.

4.1. Aktivitātes pievienošana vērtējumiem ar parametriem pēc noklusējuma

Ievietojot kursā aktivitātes, kurās ir paredzēta vērtēšana, vērtējumu grāmatā automātiski tiek izveidota atbilstošā vērtējumu vienība. Pēc noklusējuma visas vērtējamās aktivitātes tiek pievienotas „Bez kategorijas” kategorijai (Uncategorised). Vēlāk to var izmainīt.

Piemēram, kursam tiek pievienota bezsaistes aktivitāte (Offline activity) „Mājasdarbs1” ar parametriem pēc noklusējuma. Darbību secība šāda uzdevuma paveikšanai ir parādīta 9. attēlā:

Bezsaistes aktivitātes pievienošana

9. att. Bezsaistes aktivitātes pievienošana

Tagad, lai aktivitāti „Mājasdarbs1” pārvietotu uz vērtējumu kategoriju „Mājasdarbi”, „Kategoriju un vienību” rediģēšanas režīmā šai aktivitātei ieslēdz pārvietošanas režīmu un norāda uz kuru pozīciju notiks pārvietošana. Darbību secība tāda uzdevuma veikšanai parādīta 10. attēlā:

Aktivitātes pārvietošana uz vērtējumu kategoriju

10. att. Aktivitātes pārvietošana uz vērtējumu kategoriju

4.2. Aktivitātes pievienošana izvēloties vērtējuma kategoriju

Labāk būtu, ja pirms aktivitāšu pievienošanas ir jau izveidota kursa vērtēšanas kategoriju struktūra.

Iepriekšējā nodaļā izveidotajā vērtējumu kategorijā „Mājasdarbi” pievienosim vēl divas bezsaistes aktivitātes:

  • Mājasdarbs2 ar maksimālo vērtējumu 20 punkti;
  • Mājasdarbs3 ar maksimālo vērtējumu 30 punkti.

Pašā sākumā, kad kursam tiek pievienota aktivitāte, tai var norādīt maksimālo vērtējumu, laukā „Vērtējums” (Grade) izvēloties nepieciešamo punktu skaitu un parametru grupā „Vispārējie moduļa iestatījumi” (Common module settings) „Vērtējumu kategorijā” (Grade category) norādot, kurā vērtēšanas kategorijā tā būs iekļauta (skat. 11. att.).

Vērtējumu kategorijas un vērtējuma norādīšana aktivitātei

11. att. Vērtējumu kategorijas un vērtējuma norādīšana aktivitātei

Aktivitātei „Mājasdarbs1” izlabo maksimālo vērtējumu no 100 uz 10 punktiem. To dara, kursā ieslēdzot rediģēšanas režīmu, izsaucot aktivitāti „Mājasdarbs1” uz labošanu un laukā „Vērtējums” (Grade) izvēloties „10”.

Rezultātā tiek iegūts, kursā ar nosaukumu „Paraugkurss” ir izveidota vērtējumu kategorija „Mājasdarbi” un tajā ir ievietotas trīs aktivitātes (vērtējumu vienības) „Mājasdarbs1”, „Mājasdarbs2” un „Mājasdarbs3”. Kursa vērtētāja atskaite ir parādīta 12. attēlā.

Kategorijas

12. att. Kategorijas "Mājasdarbi" vērtējumu vienības

5.1. Manuālā skaitlisko vērtējumu ievadīšana

Lai pievienotu vērtējumus, vērtējumu grāmatā ieslēdz rediģēšanu, nospiežot pogu „Ieslēgt rediģēšanu” (Turn editing on), kura atrodas loga labajā augšējā stūrī. Vajadzīgajā vienību kategorijā pretī skolēnam, teksta lodziņā ieraksta vērtējumu (punktus, atzīmi). Kursa vērtējumu atjaunināšana automātiski nenotiek. Kad salikti vērtējumi, tos obligāti atjaunina ar podziņas „Atjaunināt” (Update) palīdzību. Vērtējumu atjaunināšanu var veikt arī ar „Enter” taustiņa palīdzību (skat. 11. att.).

Vērtējumu ievadīšana

13. att. Vērtējumu ievadīšana

Ievadot vai apskatot vērtējumus lielā tabulā rodas grūtības atrast nepieciešamās šūniņas. To var atvieglot, izmantojot vērtētāja atskaites tabulas rindiņu vai stabiņu iezīmēšanu (marķēšanu). Ieklikšķinot attiecīgo rindiņu vai stabiņu virsrakstu daļā tukšajā vietā attiecīgais stabiņš vai rindiņa tiek iekrāsota citā krāsā. Iezīmēto elementu piemērs attēlots 14. att., kurā ar sarkaniem ķeksīšiem parādīts, kurās vietās jāklikšķina ar peles kreiso pogu, lai iegūtu attiecīgo iezīmējumu. Marķējumu noņem, vēlreiz noklikšķinot attiecīgajās vietās.

Rindiņu un stabiņu iezīmēšana

14. att. Rindiņu un stabiņu iezīmēšana

Lai varētu izmantot iezīmēšanu, Internet pārlūkprogrammā jābūt atļautai JavaScript izmantošanai (Mozilla Firefox ieslēgta pēc noklusējuma).

Lai saliktos vērtējumus nesabojātu, ir iespējams vērtējumu vienību aizslēgt, noklikšķinot attiecīgajā stabiņā uz atslēdziņas piktogrammas. Tādā pašā veidā vienību var atslēgt. Ja vienībai ir norādīts minimālais vērtējums, pie kura tiek uzskatīts, ka šī aktivitāte ir nokārtota, tad aizslēdzot (vai arī neaizslēdzot) uz atslēdziņas, vērtējumi, kas mazāki par norādīto minimāli nepieciešamo, iekrāsojas sarkanīgā krāsā un lielāki – zaļā krāsā (skat. 15. att.).

Vērtējumu vienību aizslēgšana un slēpšana

15. att. Vērtējumu vienību aizslēgšana un slēpšana

5.2.1. Testu vērtēšana

Kursā izmantotā testa rezultātu pievienošana vērtējumu grāmatā notiek automātiski. Ja veidojot testu ir norādīta vērtējumu kategorija, kurai tas piederēs, tad tests tiks ievietots attiecīgajā kategorijā. Ja kategorija nav norādīta, tad pēc noklusējuma testa „Vērtējumu kategorija” (Grade category) būs „Bez kategorijas” (Uncategorised). Pēc testa izpildes rezultāti automātiski nonāk vērtējumu grāmatā. Vērtējumu grāmatas piemēru ar testa vērtējumu skat. 16. att.

Testa novērtējums kursā

16. att. Testa novērtējums kursā

5.2.2. Forumu vērtēšana

Forumu vērtēšana ļauj lietotājiem novērtēt ziņojumus forumā.

Ziņojumus forumā var vērtēt ar skaitliskām vērtībām vai vērtībām no savas izveidotās skalas. Foruma novērtējums var būt iekļauts arī kā daļa no studenta atzīmes. Piemēram, pasniedzējs var izmantot vērtēšanu skalu forumos pēc pasūtījuma un ļaut studentiem novērtēt ziņojumus forumos.

Forumu vērtēšanai jābūt atļautai un potenciālajam vērtētājam jābūt atļautai lomai to darīt. Pēc noklusējuma, pasniedzējiem ir šī loma. Pasniedzēja lomā ietilpst arī iespēja dot atļauju studenta lomai noteiktā forumā, piešķirt ziņojumiem vērtējumus.

Kad vērtēšana ir atļauta, tad attiecīgais lietotājs (skolotājs) var redzēt „Novērtēt...” (Rate...). Izvēlnē parādīsies iespējamie vērtējumi, kurus foruma veidotājs izvēlējies foruma parametros. Viens lietotājs var novērtēt vairākus ziņojumus vienā laikā. Kad lietotājs ir novērtējis ziņojumu, viņam ir jānospiež poga „Iesūtīt manus jaunākos novērtējumus” (Send in my latest ratings).

Lai forumu varētu novērtēt, tad izveidojot vai rediģējot forumu sadaļā „Vērtējums” (Grade) laukā „Vidējošanas tips” (Aggregate type) (standarta variantā ir ielikta vērtība - „Nav reitingu” (No ratings)) ir jāizvēlas vērtēšanas veids:

Reitingu vidējais (Average of ratings) visu foruma vērtējumu summa dalīta ar novērtējumu skaitu.

Reitingu skaits (Count of ratings) cik reizes ziņojumi tika novērtēti.

Maksimālais reitings (Maximum rating) – vislielākais vērtējums no ieliktajiem vērtējumiem konkrētam lietotājam.

Minimālais reitings (Minimum rating)vismazākais vērtējums no ieliktajiem vērtējumiem konkrētam lietotājam.

Reitingu summa (Sum of ratings) – cik reizes ziņojums tika novērtēts.

Kad ielikts viens no augstāk minētajiem vidējošanas tipiem, kļūst pieejams lauks „Vērtējums” (Grade).

Foruma vērtējumu organizēšana parādīta 17. att.

Foruma vērtēšana

17. att. Foruma vērtēšana

5.3. Skalas izmantošana vērtēšanā

MOODLE sistēmā vērtēšanu var veikt, izmantojot arī savu veidoto skalu (piem., skalas nosaukums „V1” ar vērtībām: „Teicami”, „Labi”, „Slikti”).

Vispirms tiek izveidota skala, kura tiek piesaistīta aktivitātēm vērtējumu kategorijā. Vēlāk to var izmantot vērtētājs aktivitātes novērtēšanā (skat. 18. att.).

Jaunās skalas izveide un piesaiste aktivitātei

18. att. Jaunās skalas izveide un piesaiste aktivitātei

Veidojot vērtējumu skalu, obligāti jānorāda skalas nosaukums un pašas vērtības, kas tiek atdalītas ar komatiem.

Izveidoto skalu var izmantot tādās aktivitātēs kā forumos (Forums), testos (Quizzes), uzdevumos (Assignments), nodarbībās (Lessons), žurnālos (Jornals), semināros (Workshops) kā arī SCORM aktivitātēs (SCORM/AICC).

Ja vēlas skalu labot, to jāatslēdz tajās aktivitātēs, kurās tā tika izmantota. Tad skalai parādīsies rediģēšanas piktogramma.

6. Kategorijas vērtējumu apkopošana

6.1. Vienkāršs vērtējumu svērtais vidējais
6.2. Vērtējumu vidējais
6.3. Vērtējumu svērtais vidējais
6.4. Vērtējumu summa
6.5. Pārējie kategoriju apkopojumi


Kategorijas vērtējumu apkopošanas veidu norāda vai nu brīdī, kad tiek veidota jauna kategorija (skat. 5. att.), vai arī tad, kad jau esošā kategorija tiek labota (skat. 8. att.). MOODLE sistēmā ir 9 kategoriju vērtējumu apkopošanas veidi (skat. 19. att.). Vērtējumu kategorijas rediģēšanas režīmā nospiežot uz jautājuma zīmes, kas atrodas blakus laukam „Apkopošana” (Aggregation), var dabūt īsu paskaidrojumu par visiem vērtējumu apkopošanas veidiem.

Kategorijas vērtējumu apkopošanas veidi

19. att. Kategorijas vērtējumu apkopošanas veidi

6.1. Vienkāršs vērtējumu svērtais vidējais

Pēc noklusējuma, kategorijas vērtējumu apkopošanā tiek izmantots „Vienkāršs vērtējumu svērtais vidējais” (Simple weighted mean of grades). Tas nozīmē, ka MOODLE izskaitļo kursa vērtējumu, pamatojoties uz iegūto punktu skaitu dalītu ar vispār iespējamo punktu skaitu. Rezultāts tiek uzrādīts procentos un neievadītie vienību vērtējumi netiek ņemti vērā (pēc noklusējuma). Ja vēlas, lai neievadītie vērtējumi tiktu ņemti vērā, tad vērtējumu kategorijas labošanas režīmā pie parametra „Apkopot tikai ne-tukšos vērtējumus” (Aggregate only non-empty grades), ir jānoņem ķeksītis, vai arī vērtējumos ir jāieraksta nulles. Piemērā tiek izmantoti parametri pēc noklusējuma (skat. 20 . att.).

Vērtējumu apkopošana

20. att. Vērtējumu apkopošana "Vienkāršs vērtējumu svērtais vidējais"

Vērtējumu kategorijai „Mājasdarbi” laukā „Apkopošana” (Aggregation), pēc noklusējuma, ielikts „Vienkāršais vērtējumu svērtais vidējais” (Simple weighted mean of grades) apkopošanas veids. Apskatot piemēru ar vērtējumu struktūru un aktivitāšu vērtējumiem (skat. 13. att.), tiek iegūts rezultāts, kura aprēķināšana tiek parādīta 1. tabulā.

1. tabula. Vienkāršā vērtējumu svērtā vidējā aprēķināšana

N.p.k.

Mājas darbs1

10 punkti

Mājas darbs2

20 punkti

Mājas darbs3

30 punkti

Vienkāršā vērtējumu svērtā vidējā aprēķināšana (%)

1.

8

16

-

(8+16)/(10+20)*100=80

2.

-

18

-

18/20*100=90

3.

10

11

-

(10+11)/(10+20)*100=70

4.

10

20

30

(10+20+30)/(10+20+30)*100=100

6.2. Vērtējumu vidējais

Vērtējumu apkopošanas kategorijai „Mājasdarbi”, laukā „Apkopošana” (Aggregation), izvēlas „Vērtējumu vidējais” (Mean of grades), katrai vērtējumu vienībai tiek piešķirts vienāds svars (skat. 8 .att. ). „Vērtējumu vidējais” tiek aprēķināts, ņemot vērtējumu procentu summu, dalītu ar vērtējumu skaitu. Neievadītie vienību vērtējumi netiek ņemti vērā.

Iepriekšējam piemēram no 6.1 nodaļas, vērtējumu kategorijai „Mājasdarbi”, laukā „Apkopošana” pamaina parametru uz „Vērtējumu vidējais”. Darbību secība parādīta 21 . att.

Kategorijas rediģēšana

21. att. Kategorijas rediģēšana

Iegūto rezultātu aprēķins parādīts 2. tabulā.

2 . tabula. Vērtējumu vidējā aprēķināšana

N.p.k

Mājas darbs1

10 punkti

Mājas darbs2

20 punkti

Mājas darbs3

30 punkti

Vērtējumu vidējā aprēķināšana (%)

1.

8

16

-

(8/10+16/20)/2*100=80

2.

-

18

-

18/20/1*100=90

3.

10

11

-

(10/10+11/20)/2*100=77.5

4.

10

20

30

(1/10+20/20+30/30)/3*100=100

6.3. Vērtējumu svērtais vidējais

Ja vērtējumu kategorijā „Apkopošana”, izvēlas „Vērtējumu svērtais vidējais”( Weighted mean of grades), tad iespējams aprēķināt kategorijas vērtējumu, ņemot vērā šajā kategorijā iekļauto apakškategoriju svaru.

Svaru vērtējumu vienībām vai kategorijām var norādīt tikai tad, kad tās ir ievietotas kādās augstāk stāvošajās kategorijās. Svaru norāda ar skaitlisku vērtību.

Piemērā tiek izmantota iepriekšējā nodaļā izveidotā vērtējumu struktūru, kura tiek papildināta līdz 22. att. redzamajai.

Paraugkursa vērtējumu struktūra

22. att. Paraugkursa vērtējumu struktūra

Darbību secība šāda uzdevuma veikšanai ir:

  1. Kategoriju un vienību rediģēšanas režīmā izmaina paša kursa „Paraugs” vērtēšanas kategorijas (kas pēc noklusējuma ir pati pirmā) parametrus laukā „Apkopošana” (Aggregation) izvēlas „Vērtējumu svērtais vidējais” (Weighted mean of grades) (skat. 23 . att.).
  2. Izvēloties šādu vērtējumu apkopošanas veidu, parādās iespēja vērtējumu apakškategorijām piešķirt noteiktu svaru, piemēram, „Mājasdarbi” svaru 40% no visa kursa vērtējuma un jaunizveidotajai kategorijai „Kontroldarbi” – 60% (pārējie parametri pēc noklusējuma).
  3. Kurss tiek papildināts ar 2 kontroldarbiem, kuri tiek pievienoti vērtējumu kategorijai „Kontroldarbi”. Pirmajam kontroldarbam maksimālais punktu skaits 50, otrajam 100 punkti.
  4. Attiecīgās aktivitātes tiek aizpildītas ar vērtējumiem. Ja vērtējumu kategorijā nav noņemts ķeksītis pie „Apkopot tikai netukšos vērtējumus” (Aggregate only non-empty grades), tad neaizpildītajos laukumos jāieliek nulle. Ja netiek ielikta atzīme, tad neaizpildīto vērtējumu neņem vērā.

Paraugkurss ar divām vērtējumu apakškategorijām

23. att. Paraugkurss ar divām vērtējumu apakškategorijām

Arī kategorijā „Mājasdarbi” mājas darbu vērtēšanai var izmantot vērtējumu apkopošanu „Vērtējumu svērtais vidējais” (Weighted mean of grades). Tad arī katram mājas darbam var piešķirt savu svaru. Aktivitāšu svaru norāda „Kategoriju un vienību rediģēšanas” (Edit categories and items) režīmā.

Piemērā aktivitātēm pievieno svaru:

  • Mājasdarbs1 ar svaru 1;
  • Mājasdarbs2 ar svaru 2;
  • Mājasdarbs3 ar svaru 5.

Lai aktivitātei piešķirtu svaru, kategoriju un vienību rediģēšanas režīmā, aktivitāti izsauc uz labošanu un laukā „Vienības svars” (Item weight) ieliek vajadzīgo svaru (skat. 24. att.).

Aktivitātes svara norādīšana

24. att. Aktivitātes svara norādīšana

Rezultātā iegūta vērtētāja atskaite, kuru var apskatīt attēlā 25 . att.

Paraugkursa

25. att. Paraugkursa "Mājasdarbi" un "Kontroldarbi" vērtējumu apkopojums

Kategorijas „Mājasdarbi” vērtēšana tiek veikta, sākumā dalot katra mājas darba iegūto vērtējumu ar maksimālo punktu skaitu šajā vērtējumu vienībā un reizinot ar šīs vienības svaru, tad saskaita visus iegūtos saskaitāmos un izdala iegūto summu ar vērtējumu vienību svaru summu. Rezultātā tiek iegūts „Mājasdarbi” vērtējumu svērtais vidējais. Šo vērtējumu aprēķināšana tiek attēlota 3 . tabulā.

3. tabula "Mājasdarbu" vērtējumu svērtais vidējais

N.p.k

Mājas darbs1

punkti 10

svars 1

Mājas darbs2

punkti 20

svars 2

Mājas darbs3

punkti 30

svars 5

„Mājasdarbi” vērtējumu svērtais vidējais aprēķināšana (%)

1.

8

16

24

(8/10*1+16/20*2+24/30*5)/(1+2+5)*100=80

2.

0

18

0

(0/10*1+18/20*2+0/30*5)/(1+2+5)*100=22,5

3.

10

16

0

(10/10*1+16/20*2+0/30*5)/(1+2+5)*100=32,5

4.

10

20

30

(10/10*1+20/20*2+30/30*5)/(1+2+5)*100=100

Līdzīgi tiek aprēķināts arī kursa kopējais vērtējumu svērtais vidējais (skat. 4. tabula).

4. tabula. Paraugkursa vērtējumu svērtais vidējais

N.p.k

Mājas darbi 40%

Kontroldarbi 60%

„Paraugkursa” vērtējumu svērtais vidējais aprēķināšana (%)

1.

80,00

80,00

(80,00*40+80,00*60)/100=80

2.

22,50

90,00

(22,50*40+90,00*60)/100=80

3.

32,50

80,00

(32,50*40+80,00*60)/100=80

4.

100,00

0,00

(100,00*40+0,00*60)/100=40

6.4. Vērtējumu summa

Vērtējumu summa” (Sum of grades) tas ir pats vienkāršākais vērtējumu apkopošanas veids, kad vērtējumu summa tiek aprēķināta saskaitot visu vērtējumu iegūtos punktus (atzīmes) kopā, neņemot vērā vērtējumu vienību maksimālos punktus.

Ieejot „Kategoriju un vienību rediģēšanas” (Edit categories and items) logā, izsaucot „Mājasdarbi” kategoriju labošanai, „Apkopošanā” (Aggregation) izvēlas parametru „Vērtējumu summa” (Sum of grades). Izmantojot iepriekšējā piemēra mājas darbu atzīmes, tiek iegūts rezultāts, kuru var apskatīt 26 . att.

Mājasdarbu vērtējumu summa

26. att. Mājasdarbu vērtējumu summa

6.5. Pārējie kategoriju apkopojumi

Vērtējumu vidējais (ar papildus punktiem) (Mean of grades (with extra credits)):

Vidējais aritmētiskais ar savērpi. Novecojis apkopojums, kuru vairs neizmanto, bet saderībai ar vecajām MOODLE versijām, ir atstāts.

Vērtējumu mediāna (Median of grades)

Vidējais vērtējums (vai divu vidējo vērtējumu vidējais), kad vērtējumi ir sakārtoti pēc izmēra. Atšķirībā no vērtējumu vidējā, šo apkopojumu neietekmē vērtējumi, kas atrodas ļoti tālu no vidējā.

A1 70/100, A2 20/80, A3 10/10, kategorijas maksimālais vērtējums ir 100:

median(0.7 ; 0.25 ; 1.0) = 0.7 --> 70/100

Zemākais vērtējums (Lowest grade)

Rezultāts ir mazākais vērtējums pēc normalizācijas. To visbiežāk izmanto kombinācijā ar „Apkopojot tikai ne-tukšos vērtējumus”.

A1 70/100, A2 20/80, A3 10/10, kategorijas maksimālais vērtējums ir 100:

min(0.7 + 0.25 + 1.0) = 0.25 --> 25/100

Augstākais vērtējums (Highest grade)

Rezultāts ir augstākais vērtējums pēc normalizācijas.

A1 70/100, A2 20/80, A3 10/10, kategorijas maksimālais vērtējums ir 100:

max(0.7 + 0.25 + 1.0) = 1.0 --> 100/100

Vērtējumu režīms (Mode of grades)

Rezultāts ir vērtējums, kas parādās visbiežāk. To visbiežāk izmanto ar neskaitliskiem vērtējumiem. Atšķirībā no vidējā vērtējuma, šo vērtējumu neietekmē tie vērtējumi, kas atrodas ļoti tālu no vidējā. Taču tam nav jēgas, ja ir vairāk par vienu biežāko novērtējumu (tikai viens tiek paturēts) vai arī, kad visi vērtējumi ir atšķirīgi.

A1 70/100, A2 35/50, A3 20/80, A4 10/10, A5 7/10 kategorijas maksimālais vērtējums ir 100:

mode(0.7 ; 0.7 ; 0.25 ; 1.0 ; 0.7) = 0.7 --> 70/100

7. Vērtētāja atskaites loga izskata maiņa

Vērtētāja atskaites logā, virs atskaites tabulas, izvietoti četri atskaitē iekļaujamie informācijas skata režīmi – stabiņu vidējās vērtības, studentu grupas, vērtējumu diapazoni un vērtējumu rezultāti (skat. 27. att.).

Vērtētāja atskaites skata režīmi

27. att. Vērtētāja atskaites skata režīmi

Kad vērtējumu grāmatā tiek ieslēgts rediģēšanas režīms, tad šiem pārslēgšanās režīmiem klāt nāk vēl četri (skat. 28. att).

Vērtētāja atskaites rediģēšanas režīms

28. att. Vērtētāja atskaites rediģēšanas režīms

Pie kategorijas nosaukuma ir piktogramma „-”, ja uz tās noklikšķina būs „+” un vēl viens klikšķis - „o” (skat. 29. att.). Vēlreiz klikšķinot uz „o”, ieslēdzas „-” un tā pa riņķi. Tās arī kalpo kā skata pārslēgšanas režīmi. Ar piktogrammām tiek ieslēgts režīms:

  • Pilns skatījums” (Full view) („-”) – vērtējumu kategorijā esošo vienībus un kategoriju apkopojums;
  • Tikai apkopojumi” (Aggregates only) („+”) – tikai kategorijas kopējais vērtējums;
  • Tikai vērtējumi” (Grades only) („o”) – vērtējumu kategorijas vienības.

Vērtētāja atskaites kopskata maiņa

29. att. Vērtētāja atskaites kopskata maiņa

Šos skata režīmus iespējams ieslēgt arī virs vērtētāja tabulas augšā otrajā cilnī „Mani atskaišu iestatījumi” (My report preferences) laukā „Apkopojuma skats” (Aggregation view

8. Formulas izveide vērtējumu apkopojumam kategorijā

Kategorijas apkopojumu var iegūt, izmantojot vērtējumu apkopošanas veidus (kurus var izvēlēties laukā „Apkopošana”) vai arī veidot savas formulas. Izveidotajām formulām ir lielāka prioritāte nekā izvēlētājam kategorijas apkopojumam.

Apskatot iepriekšējās nodaļas vērtējumu kategoriju struktūru, „Paraugkursa” gala vērtējumu aprēķināsim pēc formulas saskaitot kategoriju „Mājasdarbi” un „Kontroldarbi” vērtējumus kopā.

Darbību secība šāda uzdevuma izpildei parādīta 30. att.

Vērtējumu izskaitļošana pēc formulas

30. att. Vērtējumu izskaitļošana pēc formulas

Formulās var izmantot sekojošas funkcijas:

  • average([[item1]], [[item2]]...) – funkcija atgriež vidējo aritmētisko;
  • max([[item1]], [[item2]]...) – funkcija atgriež maksimālo vērtību no dotā saraksta;
  • min([[item1]], [[item2]]...) – funkcija atgriež minimālo vērtību no dotā saraksta;
  • mod(dalāmais, dalītājs) – funkcija atgriež dalījuma atlikumu;
  • pi()– funkcija atgriež skaitļa Pi vērtību;
  • power(skaitlis, pakāpe) – funkcija atgriež skaitļa kāpinājumu;
  • round(skaitlis, cik ciparu aiz komata) – funkcija atgriež noapaļoto skaitli;
  • sum([[item1]], [[item2]]...) – funkcija atgriež skaitļu summu;
  • zvaigznīte (*) divu skaitļu reizinājums: [[item1]]*[[item2]];

kur [[item1]], [[item2]] – attiecīgo elementu identifikatori.

No matemātiskām funkcijām tiek atbalstītas: sin, sinh, arcsin, asin, arcsinh, asinh, cos, cosh, arccos, acos, arccosh, acosh, tan, tanh, arctan, atan, arctanh, atanh, sqrt, abs, ln, log, exp.

Formulu piemēri:

=average([[tests.1]], [[tests.4]], [[uzdevums.1]])

=average(max([[tests.1]], [[tests.4]], [[uzdevums.1]]), min([[tests.1]], [[tests.4]], [[uzdevums.1]]))

=sum([[1]]*0.3,[[2]]*0.6,[[3]]*2) (piemērā aktivitātēm:1. svars 30%, 2. svars 60%, 3. svars 200%).