Mazgāšanas līdzekļi

Ievads

Mazgāšanas līdzekļiem ir lielanozīme mūsu ikdienas dzīvē. Tie notīra netīrumu traipus, mikrobus, palīdz palikt veseliem, rūpējas par mājas un mūsu īpašumu tīrību, padara apkārtni patīkamāku.

Virsmaktīvās vielas sadzīvē sastopamas it visur – mazs bērns rotaļājasar ziepju burbuļiem, kamēr viņa vecāki virsmaktīvās vielas izmanto mazgāšanai. Zināšanas par virsmaktīvajām vielām ne tikai palīdz gūt vairāk prieka rotaļās –tās veido izpratni par lietām, kas nenoliedzami ietekmē mūsu ikdienu, tās dodiespēju izdarīt pareizo izvēli – kas mums ir nepieciešams, kā tas ietekmē mūs un vidi, kurā dzīvojam.

Svarīgākā mazgāšanas līdzekļu sastāvdaļa ir virsmas aktīvās vielas, kas veic pašu galveno – tās mazgā. Tās atbrīvo un atdala netīrumus, un patur tos ūdenī tā, lai tie atkārtoti nepieķertos audumam. Lai to nodrošinātu, virsmas aktīvās vielas satur taukos unūdenī šķīstošus komponentus vienlaikus vienā un tajā pašā molekulā. Biežāk sastopamie mazgāšanas līdzekļi satur divas līdz četras dažādas virsmas aktīvāsvielas.

Ziepes Latvijā ražotas jau sen – jau 1849. gadā Rīgā dibināta Heinriha Ādolfa Brigera ziepju un parfimērijas fabrika. Mums irlabas tradīcijas, kā arī izdevība tās izmantot un izkopt, no dabiskām izejvielām ražojot katram derīgus un videi draudzīgus produktus.