Svetlana Saksonova. Patērētāja loma ekonomikā (e-grāmata)

5. Kopsavilkums

Kredīts mūsdienās ir ekonomikas atbalsts, ekonomiskas attīstības neatņemams elements. Kredītu izmanto gan uzņēmumi, gan valstis, valdības, gan atsevišķi pilsoņi.

Kredīts ir naudas līdzekļu aizdevums uz noteiktu laiku.

Privātpersonas var saņemt patēriņa, studentu, „sms’’ kredītus, hipotekārus kredītus, kredītkartes, iespēju kredītu, auto līzingu un overdraftu.

Uzņēmumi (juridiskās personas) var saņemt mikrokredītu, investīciju kredītu, apgrozāmo līdzekļu finansēšanu, transporta līzingu, overdraftu, kredītu jauniem uzņēmējiem bez ķīlas un citus.

Tā kā bankas aizdod naudu, lai gūtu peļņu, tad tās arī katrā atsevišķā kredīta izsniegšanas gadījumā lemj par aizdevuma procenta likmi.

Banka var pieprasīt augstāku procenta likmi par aizdevumiem, kas saistīti ar riskantiem pasākumiem, piemēram, uzņēmējdarbības uzsākšana, lai kompensētu bankas risku tādā gadījumā, kad aizdevums netiek atmaksāts. Tajā pašā laikā ar labu raksturojumu fiziskai vai juridiskai personai bankas var piedāvāt kredītu ar zemāku procenta likmi. Abos gadījumos darbojas tirgus faktori, kas galu galā arī izšķir aizdevuma procenta likmes lielumu.

Lai izvēlētos vislētāko kredītu, fiziskai personai nepieciešams risināt:

  • Kāda summa ir nepieciešama?
  • Uz kādu laiku var paņemt kredītu lai tas nebūtu apgrūtinošs?
  • Ko var piedāvāt bankai kā garantiju?
  • Kāda procentu likme jums būs izdevīgāka - mainīga vai fiksēta?

Atbildes uz šiem jautājumiem ir atkarīgas no Jūsu kredīta ņemšanas vajadzībām un no situācijas tirgū un mazāk nosāka kredīta „cenu”.

  • Kādu kredīta atmaksāšanas veidu izvēlēties- atmaksāt kredītu vienādās pamatsummas daļās, vai izmantojot anuitātes metodi? (skatīt piemēru).

Atbilde uz šo jautājumu nosāka, kādu kredītu Jūs izvēlēsieties - lētāko vai dārgāko. Kredīta dzēšana vienādās pamatsummas daļās Yt (lineārā metode) ar vienu un to pašu procentu likmi vienmēr ir lētāka klientam, nekā kredīta dzēšana vienādās kopsummās At (anuitātes metode).