L. Trukšāns, K.Krampis. Linux servera ieviešana (HTML e-grāmata)

Tīmekļa serveris

LAMP uzstādīšana

Programmatūra Linux vidē ne vienmēr sastāv tikai no viena faila kā tas ierasts citās operētājsistēmās. Tā var sastāvēt pat no 5, 10 vai pat vairāk. Lietotājam par to pat nav jāzina, jo pakotņu pārvaldnieks nodrošina pilnvērtīgu darbu ar pakotnēm. Tomēr, lai uzstādītu kādu gatavu risinājumu, kas sastāv no vairākām neatkarīgām komponentēm, lietotājam ir ar roku jāatzīmē katra no tām (piemēram, pilnvērtīgs mājaslapu serveris parasti sastāv no vismaz 3 komponentēm – tīmekļa servera, datubāzes servera un php vai citas programmēšanas valodas atbalsta).

Lai atvieglotu programmatūras uzstādīšanu, Ubuntu Linux Synaptic pakotņu pārvaldniekā ir izveidots rīks “Atzīmēt pakotnes pēc uzdevuma”. Tas atrodams rediģēt izvēlnē. Atzīmējot pakotņu grupu pēc izvēlētā uzdevuma, automātiski tiks atzīmētas visas pakotnes, kas nepieciešamas tā veikšanai. Tīmekļa serverim atbilst uzdevums ar nosaukumus “LAMP server”. Tālāk jāatzīmē labi un jāpiekrīt pakotņu uzstādīšanai. Uzstādīšanas laikā tiks jautāts ievadīt MySQL datu bāžu servera administratora paroli. To vēlams ievadīt pēc iespējas drošāku, iekļaujot gan lielos burtus, gan ciparus, piemēram, var izmantot Linux rīku pwgen, kas arī uzstādāms ar Synaptic un izmantojams ar Webmin vai termināļa emulatoru. Pēc tam, kad uzstādīšana beigusies, Synaptic pakotņu pārvaldnieku var vērt ciet. Tīmekļa servera uzskaņošanai tiks izmantots Webmin rīks (sk. nodaļu par Webmin). Lai tam piekļūtu no lokālā datora, pārlūkprogrammā jāraksta adrese https://localhost:10000, jāievada savs lietotājvārds un parole. Ja no attālināta datora, tad localhost vietā jāraksta datora IP adrese vai domēna vārds.

Synaptic - atzīmēt pakotnes pēc uzdevuma

Attēls 33: Synaptic - atzīmēt pakotnes pēc uzdevuma

Lai pārbaudītu tīmekļa servera darbību tīmekļa pārlūkprogrammā, piemēram, Mozilla Firefox jāatver http://localhost (localhost vietā var rakstīt datora IP adresi, adrese localhost vienmēr norāda uz to pašu datoru, kurā šī adrese ievadīta). Rezultātā jāatveras Apache servera noklusētajai lapai, kurā rakstīts, ka serveris veiksmīgi uzstādīts.
Apache tīmekļa servera noklusētā lapa
Attēls 34: Apache tīmekļa servera noklusētā lapa